10 interieurstijlen: de mooiste inspiratie

10-interieurstijlen

Ben je van plan om binnenkort te verhuizen of je interieur flink aan te pakken? Dan heb je vast wel gemerkt dat er een groot aanbod is aan interieurstijlen. Wat zijn de kenmerken en welke interieurstijl past bij mij? Waar door de jaren heen minimalistische stijlen populair waren, kan je vandaag de dag zonder schaamte kiezen voor de stijl die jij het mooiste vindt. Zelfs een mix aan interieurstijlen is denkbaar! Toch kan het lastig zijn om de keuze te maken. Daarom geeft Pure Wood je hier de mooiste inspiratie. Welke stijl is jouw favoriet?

[easy-image-collage id=23719]

Op de foto: Trolley Goud, Wandtafel Belfort, Console Table Teak en Barstoel Cloud

INDUSTRIEEL INTERIEUR

Een industriële woonstijl is populair voor lofts en oude gebouwen, maar kan ook heel goed in kleinere woningen. Essentieel zijn ruwe oppervlakten en materialen die rauw en puur zijn. Denk ook aan onafgewerkte muren, houten voorwerpen, zware metalen en stalen in je huis.

BOHEMIAN INTERIEUR

De bohemian woonstijl wordt geïnspireerd door herinneringen uit de jaren ‘60/’70. Het hippietijdperk zorgde voor etnische details, felle kleuren en heel veel woonaccessoires. Denk aan veel Perzische kleden en rotan in het interieur. Witte muren en lege ruimten zijn niet weggelegd voor deze woonstijl.

SCANDINAVISCH INTERIEUR

Strakke lijnen en een minimalistische vormgeving zijn kenmerkend voor een Scandinavisch interieur. Het gebruik van woonaccessoires wordt in tegenstelling tot een bohemian interieur tot een minimum beperkt. Het interieur bestaat uit lichte kleuren wat bestaat uit wit, pasteltinten of zwart als contrastkleur. In het meubilair kun je gebruikmaken van natuurlijke materialen en geometrische vormen gebruik je in de aankleding.

MINIMALISTISCH INTERIEUR

Dit is dé woonstijl voor een 20e eeuw interieur- en architectuurstijl. Met minimale middelen wordt er maximaal resultaat behaald. Less is more. Dit betekent weinig kleur, dus veel zwart en wit, en weinig woonaccessoires. De eye-catchers bestaan uit goed gevormde meubelen. Stoelen, banken en tafels  mogen dus zeker opvallen.

LANDELIJK INTERIEUR

Een typerende kleur voor een landelijke interieurstijl is ‘greige’, een combinatie van grijs en beige. Natuurlijke materialen en lichte kleuren zoals wit- en grijstinten, pastel en aardetinten, zijn essentieel voor deze stijl. Het interieur is zacht en sfeervol en kun je combineren met oude spiegels en kroonluchters. Als accentkleur kun je goud gebruiken.

[easy-image-collage id=23728]

Op de foto: Pata Tafeltje, Eetkamerstoel Hout Industrieel, Set van 2 tafeltjes en Fauteuil Blaze

KLASSIEK INTERIEUR

Bij een klassiek interieur worden er veel donkere kleuren als grijs, zwart en bruin gebruikt. De stoffen en materialen mogen zwaar zijn. Denk hierbij aan fluweel, leer en linnen. In de inrichting vind je een combinatie van moderne en klassieke elementen. Een voorbeeld hiervan is een antieke tafel met moderne eetkamerstoelen, ornamenten en kroonluchters. Een open haard past ook goed in een klassiek interieur.

ORIËNTAALS INTERIEUR

Een oriëntaals interieur bestaat uit heel veel stijlen uit andere culturen dan de Westerse cultuur. Denk hierbij aan Marokkaans, Japans, Chinees’ of Arabisch. Centraal staat het drukke kleurgebruik, lage tafels en heel veel kussens. Verder wordt de aankleding heel minimalistisch gehouden (op z’n Japans) of heel druk en geornamenteerd (India en Arabisch).

ROMANTISCH INTERIEUR

Een romantisch interieur is vrouwelijk. Denk aan ronde vormen, pasteltinten, zachte materialen en brocante accessoires. Het romantische zit vooral in het kleurgebruik en de details.

VINTAGE INTERIEUR

Officieel bestaat een vintage interieur uit elementen die meer dan 30 jaar oud zijn. Maar tegenwoordig kun je vintage elementen goed combineren met moderne stukken. Het gaat over het creëren van sfeer door oude, vaak eclectische items in je huis te decoreren. Dit kunnen antiekstukken zijn of items die je op rommelmarkten hebt gevonden. Stuk voor stuk unieke items met een eigen verhaal.

RETRO INTERIEUR

Retro en vintage worden vaak met elkaar verward. Vintage stukken zijn meer dan 30 jaar oud en retro elementen komen uit de jaren ’60 of hebben de look and feel van deze tijd. Een retro stijl bestaat uit felle kleuren en opvallende patronen. Denk aan lineaire vormen en cirkels in rood, geel, bruin en oranje. Blauw en groen komen ook veel voor in deze stijl.